lördag 19 januari 2008

Ett förvirringens pep-talk


Sista varvet nu – och för AIK är det bara långspurt som gäller. Med vårt tabelläge finns inget utrymme för snål- eller rävspel, vi kan inte ligga och lurpassa, inte tänka strategiskt som Leksand (som smart nog förlorar mot IKO och Bofors, lag de föredrar framför AIK i en kvalserie), vi kan inte ens ta ut målvakten om vi ligger under med två mål i slutminuten eftersom ytterligare ett minusmål kan skicka Bofors till playoff i stället för oss.
Nu kommer Gozzi och Frazze lätt att plocka målisen i såna lägen i alla fall, till och med om det är Rögle eller Malmö vi möter. Jag har aldrig fattat coachers lättsinniga inställning till målskillnad, men det är en annan historia.
Att vi går in på slutvarvet i serien innebär också att vi kan lägga av med allt fruktlöst skitsnack om att vi "är på rätt väg" efter ett par raka segrar, eller att "vi har stora problem" efter ett par förluster. AIK var långt ifrån på topp mot Bofors, men hade ändå kunnat vinna matchen – precis som vi hade kunnat förlora mot Tuna igår.
I fajten om sjundeplatsen mellan Oskarshamn, Bofors, AIK och ett eller två lag till kommer mer eller mindre slumpen att avgöra: stolpe in eller ut, om andra lag får gratispoäng av slöa masar, dåliga domare, indianare och skador. Nån långsiktig strategi kommer inte att ha med det här att göra, knappt ej heller lagens respektive kvaliteter. Bästa laget vinner i hockey – ibland. När det verkligen gäller, i en streckstrid, vinner lika ofta "skitlaget".
Om vi inte lyckas, om vi exempelvis kommer åtta, med ett måls sämre målkvot än sjuan, då kommer vi att skylla på Broberg, på Leksands läggmatcher, på Ryman och Sami, på alla onödiga offensiva utvisningar... såna saker. Som om inte alla lag hade liknande listor att checka av. Men ingen kommer att skylla på en specifik indianare, eller ett enskilt missat öppet mål – "det var inte där vi tappade playoffplatsen" brukar det heta.
Men det VAR just där. Eller för att Gozzi tagit ut målvakten och förlorat med ett extramål. Det är slumpmässiga marginaler som avgör.
Det är också därför det är så kul att vara med om upplösningen. För att det mycket väl kan bli playoff och kvalserie, hur mycket vi än har att svära över längs vägen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Förstår inte den glädje som utspelar sig på SF och GH idag 3/4 2008
Dessa nyheter är gamla och publicerades redan 2007 i december månad av VIKarn på Goldenhill

Namn: JR » Svara inlägg
Sänt: 2007-12-20 13:50
Håll i "hatten" AIKare.....

Fick veta att ni har kanontränare på gång,bara en tidsfråga innan detta är klart.....
Tydligen står det mellan SL fd DIF,MIF och Frölunda, eller RM bördig från Enköping och fd tränare i Enköping,Väsby,Brynäs och LHC för att ta några exempel....

Tippar på att det blir Roger Melin, stämmer mina informations-källor är det bara att säga grattis

MVH
Fd VIKarn ;)